Dashboard & alerts tegen voertuigcriminaliteit

Van migratie naar de cloud tot het visualiseren van autodiefstalrisico's.

Dashboard & alerts tegen voertuigcriminaliteit
Dashboard & alerts tegen voertuigcriminaliteit
Sybrand Wildeboer
VbV
Overig

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) is een initiatief van Nederlandse schadeverzekeraars dat zich richt op het bestrijden van criminaliteit gerelateerd aan voertuigen, vaartuigen, werkmaterieel en transport. Begin 2023 koos het VbV voor een strategische vernieuwing door niet alleen hun systemen naar de cloud over te brengen, maar ook een gedetailleerd dashboard te ontwikkelen. Deze taak werd toevertrouwd aan D-Data, die de bestaande infrastructuur succesvol naar de Azure cloud heeft verplaatst. Deze migratie bevorderde de schaalbaarheid en legde de basis voor een toekomstbestendige structuur die de groeiambities van het VbV ondersteunt.

Daarnaast ontwikkelde D-Data een interactief Power BI-dashboard dat zowel voor het algemene publiek via de website www.zichtopvoertuigcriminaliteit.nl als voor de aangesloten verzekeraars via de applicatie van VbV, VbVApp, toegankelijk is. Dit dashboard biedt inzicht in diefstal- en terugvindingsstatistieken, met geavanceerde filteropties om de meest opvallende zaken uit te lichten. Een alertingsysteem zorgt ervoor dat deze markante diefstallen extra aandacht krijgen.

Na de succesvolle overgang naar de cloud en de implementatie van het dashboard, streeft het VbV naar verdere verdieping met betrekking tot inzichten en risicoanalyses. In samenwerking met voertuigdataverstrekker AutoTelex kon een diepe analyse gemaakt worden in de gestolen types voertuigen. Door middel van machine-learning is vervolgens door D-Data een risicomodel ontwikkeld die accuraat het diefstalrisico van voertuigen kan voorspellen. De voertuigbeveiliging wordt geëvalueerd met het door D-Data & VbV ontwikkelde risicomodel in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitsbeveiliging en Veiligheid (CCV). Dit stelt verzekeraars in staat om strengere alarmeisen op te leggen aan voertuigen met een hoger risico. Tegelijkertijd zal de diefstalrisicoberekening beschikbaar zijn voor particulieren via www.zichtopvoertuigcriminaliteit.nl voor elk kenteken.

Dashboard & alerts tegen voertuigcriminaliteit

Balanceert een passie voor sport (hockey, tennis, fitness) met een lust voor het maken en eten van lekker eten.